4 januari 2014

Ryssland: Kvinnliga terrorister 1906 på Thielska galleriets fotoutställning

     ”Det första världskriget är en vattendelare, 
       som separerar vår tid, från dåtid”

”Ryssland 1900–1913” heter en utställning som pågår på Thielska galleriet i Stockholm. Mycket sevärd! Med förundran tittade vi in Leo Tolstojs sjukbädd 1902 med dottern Tatiana, vyer från Sankt Petersburg och Moskva tiden innan det första världskriget. 
Hade fångar bättre i tsarens fängelse jämfört med dagens ryska? Man kan inte låta bli att undra när man ser bilden av sex kvinnliga fångar i ljusa, fotsida kläder. 
Fotografen är okänd, men i beskrivningen står det ”Kvinnliga terrorister på gården i fängelset som prytts i samband med deras ankomst. Akatuj 1906.”
Det finns alltid anledning att tvivla på fotografier från fängelser, men andra samtida beskrivningar säger att de politiska fångarna – förutom kroppsarbete – både fick studera och skriva under sin tid i fångenskap.

De kvinnliga politiska fångarna i Akatuj. 
Foto från utställningen Ryssland 1900–1913.
De kvinnliga terroristerna vi slutet av 1800-talet hade ofta sin hemvist i socialistiska organisationer. 
Just i fånglägret Akatuj satt en av de kvinnor som drastiskt kunde ha förändrat historien, Fanni Kaplan. Hon var anarkist och socialrevolutionär. Efter ett misslyckat attentat i Kiev 1906 mot en av tsarens män kom hon att tillbringa elva år i fångenskap, däribland i Akatuj. Det var ett fång- och arbetsläger för politiska fångar. När hon släpptes 1917 fortsatte hon engagera sig politiskt – med våldsamma förtecken.
Hon ingick i en grupp som försökte mörda Lenin och Trotskij för att de, som hon och hennes grupp menade, förrått revolutionen. Lenin blev också beskjuten 1918 och skotten ansågs ha avfyrats av Fanni Kaplan. Hon greps, dömdes till döden och avrättades vid 28 års ålder den 3 september 1918. 

Bildtexten som väckte vår nyfikenhet.
Utställningen pågår fram till den 12 januari 2014.



Vi var ense, Helena Johanson, Anna Nordfjell 
och jag: En mycket intressant fotoutställning.


Finns hon med på bilden som nu hänger på Thielska galleriet? Det är svårt veta, men fotografiet fick oss att fundera om inte tsarens fångar hade det bättre i fångenskap än dagens ryska fångar. Kanske vet någon något mer om bilden?


Utställningen pågår till den 12 januari 2014. 
I presentationen av fotoutställningen kan man läsa vad Petter Österlund skriver: 
”Det första världskriget är en vattendelare, som separerar vår tid, från dåtid. Allt före första världskriget är hemskt länge sedan. Att då få en inblick en glimt av det Ryssland som försvann, kan kanske även ge oss i Sverige en anledning att titta på den här tidens fotografi med nya ögon och inte bara avfärda det som stelt studiofotografi”.


Maria Söderberg


En av källorna om Fanni Kaplan: 
http://www.russia-ic.com/ppl_articles/in_depth/835/#.Usimx2R5p4Y

Om utställningen på Thielska galleriet: 
http://www.thielska-galleriet.se/utstallning/russia-1900-1913/

Ryskt foto 1900-1913 på Thielska Galleriet 
Fotomuseet i Sundsvall samarbetar med Moskvas Fotohus:


From website http://www.rferl.org/media/photogallery/25235425.html: "Fanny Yefimovna Kaplan was a Russian political revolutionary who attempted to assassinate Lenin on August 30, 1918. Kaplan shot the leader twice with a pistol as he left a Moscow factory after delivering an address. Lenin survived, but his health was severely compromised."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.