10 januari 2014

En krabba till Minsk: ”Svik oss inte, Petrovitj!”


Murmansk 23 november 2013. 
En fiskare med en Kamtjatkakrabba på huvudet. Lördagen den 23 november 2013 pryds Murmansk Nyheter av stora klor. Krabban ska i levande skick transporteras till Minsk och centret för oceanografi. Där ska den likt den berömda bläckfisken Paul – som för tre år sedan under fotbolls-VM i Sydafrika förutspådde rätt vinnare i Tysklands matcher – anvisa resultat med sina klor.
”Svik oss inte, Petrovitj!” lyder rubriken och redaktionen hoppas med sina läsare förstås att det ska gå bra för Ryssland i det kommande Ishockey-VM i Belarus.
Idrott tar stor plats i det offentliga livet. 
OS i Sotji närmar sig och de främsta ryska TV-kanalerna visar oupphörligt den olympiska eldens framfört i landet. Ena dagen är facklan i rymden, nästa dag åker dyker den ned i världens djupaste sjö Bajkal. 14 000 fackelbärare är engagerade. 

En titt i lördagens tidning handlar mycket om framtidsfrågor. Det ska byggas stora vindkraftsparker på Kolahalvön 2025 och 2030. Under Murmansk affärsvecka diskuteras turismen som förväntas öka. På ett seminarium förundras man hur Norge lyckats göra ett turistmål av Svalbard med 70 000 besökare, medan man själva står och stampar. 

Murmansk har förlorat en tredjedel av sin befolkning sedan 1991. Trenden fortsätter. 
Ett reportage berättar glatt att man lyckats få fem ukrainare att flytta till Murmansk. De är etniska ryssar och de passar väl in i det statliga programmet ”Landsmän”. Deras yrken är apotekare, elektromekaniker, ellokförare, barnmorska och barnförfattare. 

Vad står det inte om i lördagens tidning? De skulle i så fall vara de offentliga icke-frågor som ofta upptar utländska västmediers intresse: Lagen som klumpar ihop homosexuella med pedofiler, medlemmen i Pussy Riot – Nadezjda Tolokonnikova – som skrivit brev om förhållandena i fängelset och varför inte om den ökade öppna rasismen som gjort samhället farligt att leva i för mörkhyade. Det är lätt att vaggas in i tysthetens bekväma landskap, men de unga röstar med fötterna. Sällan med politiska aktioner. Genom Internets öppna fönster kan de jämföra sin liv med andras och de flesta söker sig bort. 

Murmansk nyheter innehåller på sina tjugo sidor knappt en enda bild på en ung person. Men på ett helt uppslag beskrivs i god självhjälpsanda hur man ska undvika undergång: ”38 enkla sätt att bli en förlorare". Allt avslutas med uppmaningen att man måste ta ansvar för sitt eget liv och inte bara ägna sig ”åt tomt prat”.

Krabban Petrovitj spådomar ska bli intressanta att följa.

Maria Söderberg

Texten även publicerad i Tvärdrag nr 3-4/2013. 

Murmansk. Foto © Maria Söderberg 



Murmansk. Foto © Maria Söderberg 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.