13 april 2014

12 april 2014: Uppror i Kramatorsk utan förspel

Ett Youtube klipp dök upp på Twitter: https://www.youtube.com/watch?v=6XKRiCZCw-Q#t=54


Från Youtube-klippet.  12 april 2014.
Det här kan väl knappast längre handla om några demonstranter som vill göra sin stämma hörd? Allt skedde igår kväll i staden Kramatorsk med 160 000 invånare, en av många industristäder i östra Ukraina. Dessa militärliknande män i grönt tvingar sig förbi stadens tjänstemän med våld och skott i luften, bryter sig in i byggnaden allt medan fotografer dokumenterar allt.

Mannen i keps frågar: ”Vilka är ni? Ryssar eller ukrainare?” Han får inget svar. Han säger högt att han är tidigare militär och Afghanistanveteran. Inget svar. Han håller upp båda händerna för att visa att han och de som står där, bland annat lokala poliser är fredliga och inte vill använda skjutvapen. Han höjer näven och säger att han också tycker att man ska gå på ”federalisternas” linje för att ha en folkomröstning.
Men inget biter på denna grupp av militärklädda beväpnade män som inte identifierar sig eller samtalar. 

De skjuter i luften och så är de förbi.

Man kan säga mycket om Majdan i Kiev; men där fanns en scen, det hölls tal. Det tog veckor och månader innan det ö h t utbröt våldsamheter. Över en miljon demonstrerande till stöd för de aktiva. Här Kramatorsk, och på andra platser i östra Ukraina, har man skippat förspelet. Man har inte ens tid invänta det nationella valet den 25 maj.

Och vilka är de? Det ser ut som om de knappast är lokala aktivister som oroas över sin framtid. Inte ens de lokala makthavarna, som i Kramatorsk, vet vilka som tvingar sig in i stadens byggnader med våld.
Det hade åtminstone varit något att respektera, dvs en normal missnöjesyttring. Det är ingen tvekan om att politikerna i åratal har misskött sin maktställning, snott åt sig pengar och rikedomar. Löner hålls nere; t ex tjänar en polisman ungefär 1 200 SKR i månaden. Donetskregionen har några av världens farligaste gruvor. Bara förra veckan dog sju och åtta skadades i de återkommande metangasolyckorna. Vem håller rätt på detta? Här två länkar: http://en.itar-tass.com/world/727399
http://sciencythoughts.blogspot.se/2014/04/seven-workers-killed-by-explosion-at.html


Jag besökte Donetskregionen 2005 och träffade människor som arbetade i gruvorna. Dessutom finns det ett stort antal illegala gruvor där frågor som arbetsskydd och rättigheter lyser med sin frånvaro. Utan tvekan påminns man här om att arbetet i gruvorna är världens mest farliga yrke. 

Ukrainas politiska ledning de senaste åren har nog fått det uppror de förtjänar, men med den ryska inblandningen handlar det inte längre om någon nationell kamp. Nu ställs allt på sin spets för att hävda landets gränser och frihet att själv välja väg. 

Därmed ställer jag mig självklart på den viftande tjänstemannens sida, han med svart keps, som försöker förhindra ockupationen. Som en normal medborgare försöker han ingripa. 

Han må tycka vad han vill om omröstning hit eller dit, men vi kan väl gott tänka oss att han inte såg att kampen skulle föras på detta sätt?

Vilket nederlag, och det är inte slut än.



Sju gruvarbetare dog den 11 april 2014 i Skochinskij kolgruva i de återkommande olyckorna.
Foto http://sciencythoughts.blogspot.se/2014/04/seven-workers-killed-by-explosion-at.html


























Mitt förra blogginägg handlade om parlamentsledamoten Ihor Mirosjnitjenko, läs gärna detta. En uppmaning till Carl Bildt. http://fotografmariasoderberg.blogspot.se/2014/04/oppet-brev-till-utrikesminister-carl.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.