26 oktober 2014

Några tankar I-III: Stockholm Literature på Moderna museet

I.


"Du har ansvar för allt. För dina föräldrar, din historia", sa Michail Sjisjkin, rysk författare, "alla vill vi förstås vara stolta, men om du skäms?" Han fortsatte och menade att man då har en plikt att inte vara tyst. Detta och mycket annat spännande fanns med i författarsamtal på Stockholm Literature. Höjdarstunder sannerligen med Sofi Oksanen, Goran Vojnovic, Akram Zaatari och andra. Allt på Moderna museet medan höstlöven vilt kastades runt där utanför.

Michail Sjisjkin, Sofi Oksanen och Stefan Ingvarsson.



















II.
Nu blev jag riktigt nyfiken. Här gäller det att hålla kikaren i spaningsläge för Akram Zaatari. I mars ställer han ut i Sverige. Men idag satt han i samtal med Daniel Birnbaum (chef på Moderna Museet) och berättade om sina verk. Bland annat gjorde han en film som blev uppmärksammad: "Letter to a Refusing Pilot" om en israelisk pilot som vägrade bomba en skola. Han arbetar med ett helt otroligt fotoarkiv om arabvärlden, Arab Image Foundation i Beirut, med 600 000 bilder.

Akram Zaatari och Daniel Birnbaum. 
















III.
För två veckor sedan gick jag med min mamma Elsa Söderberg och spanade i Rom. Och så stod jag plötsligt förstenad framför en tavla i ett museum: "Magdalena" av Caravaggio. Så vacker! Målaren visste jag inte mycket om. Och idag händer det otroliga när den underfundige författaren Álvaro Enrigue (från Mexico, bor i New York) pratar om just Caravaggio – som spelar tennis (!) 1599 i sin senaste roman "Tiebreak" med en spansk poet... Det här samtalet som Carina Burman höll i avslutade dagen och många gick därifrån med ett leende. Hur otrolig kan inte boken vara? Eller varför inte en författare? Allt detta på Stockholm Literature.

Álvaro Enrigue, Mexico. 



Maria Magdalena av Caravaggio.

Text och foto (utom tavlan förstås): Maria Söderberg



Läs mer här:
http://www.modernamuseet.se/sv/Stockholm/Program/Stockholm-Literature-2014/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.